Actueel
Het meest recente VKP nieuws
Waarom kiezen voor minerale steenstrips? Alle voordelen op een rij
Steenstrips. Als je mensen zestig jaar terug zou vertellen dat hier vandaag de dag mee wordt gebouwd in plaats van bakstenen hadden ze je waarschijnlijk voor gek verklaard. Logisch, want de baksteen is sinds oudsher het vertrouwde bouwmateriaal om gebouwen mee te maken. Wist jij dat de mensen in de tijd v. Chr. al gebruik maakten van bakstenen? Zo ver terug gaat de mensheid met bakstenen! Toen der tijd werden bakstenen vooral gebruikt voor belangrijke gebouwen. Dat de baksteen erg vertrouwd is, blijkt ook in ons kikkerland. Kijk bijvoorbeeld eens maar het stedelijk landschap in Nederland en je ziet vooral bakstenen.
Desalniettemin zijn steenstrips op gevels van gebouwen in opkomst. De laatste jaren maakten de strips een sterke inhaalslag op de klassieke baksteen. Logisch, want bouwen met steenstrips is bouwen aan de toekomst. Deze gevelbekleding kent een aantal grote voordelen ten opzichte van bakstenen. Uiteraard kunnen we de bakstenen niet volledig vergeten; het zit nu eenmaal in het Nederlandse DNA vastgeroest. Echter combineert een afgewerkte gevel met steenstrips het verleden met de toekomst. Een oer-Hollands uiterlijk op innovatieve wijze met alle voordelen van dien. Zijn steenstrips de bakstenen van de toekomst? In deze blog lees jij er alles over.
Duurzaam bouwen met steenstrips
In 2050 zijn er allerlei richtlijnen waar we aan moeten voldoen. Of je nu aannemer, woningcorporatie, ontwikkelaar of architect bent: er moet meer rekeningen worden gehouden met duurzaamheid. Goed nieuws, want steenstrips werken hier sterk aan mee. En al helemaal als je ze vergelijkt met klassiek metselwerk met bakstenen.
Zo kan je een grote slag slaan op het gebied van productie van het materiaal. Je droogt steenstrips namelijk op 60 graden Celsius. Om dit in een context te zetten: bakstenen bak je op gemiddeld 1000 graden Celsius. Hierdoor is de CO₂-uitstoot bij de productie van een gevel met minerale steenstrips slechts 20% van een gevel met een conventionele opbouw. Bovendien kan je op het gebied van transport erop vooruitgaan. Door het lichte gewicht van steenstrips hoeven er namelijk veel minder vrachtwagens te rijden om het benodigde materiaal op de bouwplaats te brengen. Afsluitend kost de productie drie keer minder energie dan de productie van een klassieke gevel en veroorzaakt hij vijf keer minder CO₂-emissie.
Bouwen met steenstrips is financieel aantrekkelijk
Waar de aanschafprijs van de minerale strips wellicht nog iets hoger is dan bijvoorbeeld die van bakstenen is bouwen met steenstrips financieel aantrekkelijk. Dit komt bijvoorbeeld door de technische aspecten, maar ook doordat er weinig werk op de bouwplaats nodig is. Hierdoor kan je besparen, want er is geen personeel benodigd dat metselwerken op de bouwplaats uitvoert.
Tijd voor de de technische aspecten van steenstrips die deze manier van gevel bekleden aantrekkelijk maakt. Ten eerste zijn ze van nature licht van gewicht. Hierdoor zijn de zware funderingen die we gewend zijn bij klassieke bouwmaterialen overbodig. Ten tweede zijn steenstrips, zeker ten opzichte van bakstenen, erg dun. Hierdoor is de gevel ook dun en dit komt ten goede van de consument, maar bijvoorbeeld ook van een coöperatie. De bewoner heeft namelijk extra woonoppervlak en doordat de oppervlakte groter is, kan een coöperatie meer huuropbrengsten verwachten. Ten derde zorgen de isolerende eigenschappen en de montage van minerale steenstrips ervoor dat je in de gevel minder aandacht hoeft te besteden aan isolatie. Er is immers minder isolatiemateriaal nodig omdat de minerale steenstrips al een groot deel van de isolatie verzorgen. Kortom, deze manier van gevelbekleding is financieel aantrekkelijk!
Veiligheid van een gebouw
Zowel in laag- als hoogbouw staat veiligheid van de bewoners altijd voorop. Met minerale steenstrips voldoet een gebouw aan alle veiligheidseisen. Dit komt bijvoorbeeld doordat steenstrips in feite prefab stucvormen zijn. Deze stucvormen bestaan uit hetzelfde materiaal als de mortellaag. Daarnaast hebben ze, zoals jij ondertussen wellicht al weet, een erg lage massa. Als we beide redenen combineren, zien we dat de kunstmatige bakstenen niet los zullen raken van de onderlaag. Jouw gevel blijft dus in perfecte staat.
Daarnaast zijn de componenten van een gevel met steenstrips uitstekend op elkaar afgestemd. Dit komt doordat een groot deel van de werkzaamheden geprefabriceerd, en dus geautomatiseerd, uit worden gevoerd. Doordat alles zo goed op elkaar is opgestemd, kan de gevel veel klappen opvangen. Het systeem veert namelijk mee met de impact. Hierdoor kan de gevel veel mogelijke beschadigingen voorkomen. Doordat de geprefabriceerde gevels zo stevig zijn, hebben ze een verwachte levensduur van maar liefst 60 jaar.
Ga voor een onderhoudsarme gevel
Metselen is al jaren een prachtig ambacht. We hebben in ons land dan ook veel goede metselaars. De gebouwen in Nederland zijn daar wel het bewijs van. Echter kan zelfs de beste metselaar niet voorkomen dat metselwerk veroudert. Nu zeggen we niet dat een gevel met steenstrips niet veroudert. Sterker nog, hij veroudert op dezelfde manier als metselwerk. Het grote verschil is dat de veroudering van een gevel met minerale strips geen bijkomstige nadelen met zich meebrengt. Dit komt bijvoorbeeld doordat de gevel geen voegen heeft. De lijmmortel neemt namelijk de rol van voegen over. Dit resulteert erin dat er geen onderhoudswerk aan de voegen hoeft plaats te vinden.
Daarnaast zorgt de combinatie van flexibiliteit van steenstrips en de spanning verdelende mortelweefsel ervoor dat spanningen in de ondergrond uitstekend worden opgevangen. Bij metselwerk zijn hier dilatatievoegen voor nodig die eens in de zoveel tijd onderhoud nodig hebben. De snelle lezer snapt het al: dit onderhoud is niet nodig bij een gevel met steenstrips. Bovendien zijn steenstrips kleurvast en is er dus ook geen schilderonderhoud nodig. Kortom, een gevel met steenstrips kent weinig tot geen onderhoud. Hierdoor ontstaat er een lage total cost of ownership. Welke woningcorporatie, aannemer of ontwikkelaar droomt daar in deze tijd nu niet over?
Ontwerpvrijheid met steenstrips op de buitengevel
Het laatste voordeel van minerale steenstrips zit hem in de onbegrensde ontwerpmogelijkheden die ze bieden. Waar er met klassieke bakstenen eigenlijk niet veel valt te variëren in het ontwerp van het gebouw, kan je met deze bekleding alle kanten op. Dit komt omdat steenstrips in de fabriek in alle kleuren en vormen kunnen worden gemaakt. Hierdoor kan jij als architect dus echt een persoonlijke draai geven aan jouw gebouw. Ook is het veilig om steenstrips in horizontale ontwerpen toe te passen, want de steenstrips hebben een licht gewicht. Kortom, complete ontwerpvrijheid. Bij VKP houden we ons niet primair bezig met het ontwerp van het gebouw, maar is ontwerpvrijheid niet de droom van iedere architect?
Laten we samen bouwen!
Een hoop informatie over steenstrips, maar hoe passen we dit nu eigenlijk toe in de werkelijkheid? Om hier achter te komen, kan je een kijkje nemen bij onze projecten. Op zoek naar nog meer referentie? Hiervoor hebben een casestudy geschreven waarin wordt uitgelegd hoe we steenstrips toepasten in een project. Aarzel ook zeker niet om vragen te stellen. We staan je graag te woord, beantwoorden al jouw vragen en praten je daarnaast graag bij over de laatste trends in de houten bouwwereld. Laten we samen bouwen!