Minerale steenstrips als baksteen van de toekomst. Bij VKP geloven we er heilig in. We hebben hier dan ook al veel mooie projecten mee mogen maken. De reden waarom wij zo enthousiast zijn over minerale steenstrips is omdat ze deels bijdragen aan een duurzame toekomst. Een groot deel van de CO₂-uitstoot komt, helaas, nog steeds uit onze prachtige bouwsector. We moeten hier samen iets aan veranderen en minerale steenstrips zijn hier een mooie basis voor. Doordat we ze op 60 graden Celsius drogen in plaats van bakstenen op 1000 graden Celsius te bakken, besparen we al een hoop CO₂. In deze casestudy lees jij hoe we minerale steenstrips hebben toegepast op project d’Amandelhof in Capelle aan den IJssel.

Modern, pragmatisch en toekomstgericht

D’Amandelhof is een multidisciplinair gebouw in Capelle aan den IJssel. Het gebouw is in 2019 gebouwd en dient als zorgcentrum, maar ook als huurcomplex van (sociale) woonappartementen. Het eerste gebouw, wat grenst aan het Amandelpark, dient als woningcomplex voor dementerende ouderen. In het gebouw wonen vier woongroepen van ieder elf personen. In het middelste gebouw zit een brasserie, de dagbesteding, de winkel en het terras. Boven deze faciliteiten zijn huurappartementen voor consumenten.

Met het oog op de huidige regelgeving – denk aan BENG en NoM- stonden er drie pijlers centraal in bouw van d’Amandelhof: modern, pragmatisch en toekomstgericht. Met deze begrippen in het hoofd zijn De Vries en Verburg en VKP samen gaan werken. Uiteindelijk leverden en monteerden wij de HSB-elementen inclusief houten kozijnen. Daarnaast werkten we de prefab houtskeletbouw elementen af met minerale steenstrips. Door het uiterlijk van afgewerkte HSB-elementen voldoet d’Amandelhof aan alle pijlers De minerale steenstrips creëren namelijk een modern uiterlijk. Daarnaast zorgen de HSB-elementen, in combinatie met kozijnen en minerale steenstrips, ervoor dat het gebouw pragmatisch en toekomstgericht is. De materialen zijn namelijk duurzaam, demontabel, modulair en zorgen voor een fijne woonomgeving. Ontdek alle voordelen van HSB-elementen.

Voorbereiding van d’Amandelhof

Nadat alle plannen omtrent d’Amandelhof akkoord waren, konden onze calculators aan de slag. Voor een groot project als dit is het van groot belang dat de voorbereiding goed verloopt. Een goed begin is immers het halve werk! Nadat alles in kannen en kruiken was voorbereid door de calculators, werkvoorbereiding en projectleiding, konden onze engineers aan de slag.

Aan de hand van de schetsen van de architect werkten onze 2D-engineers d’Amandelhof uit in Autocad. Door de hoge mate van ontwerpvrijheid met minerale steenstrips kon de architect alle kanten op. Uiteindelijk is er voor dit project gekozen om verticale steenstrips te gebruiken per verdieping. Als tussenlaag is er gekozen voor horizontaal aangebrachte steenstrips. Onze engineers stuurden het 2D-tekenwerk op naar de opdrachtgever zodat zij het konden controleren. Na terugkoppeling en verwerking van feedback kon het 3D-tekenwerk in Tekla worden opgemaakt. Ook dit bekeek De Vries en Verburg en na meerdere keren feedback was al het project gerelateerde tekenwerk compleet. De basis van het project stond nu klaar. Tijd voor de start van de uitvoering!

De productie van compleet afgewerkte HSB-elementen

De VKP-ers van de zagerij konden, aan de hand van opgestelde productietekeningen, aan de slag met het zagen van het hout. Het tekenwerk wordt binnen VKP altijd direct doorgezet naar de zagerij. Aan de hand van deze tekeningen weten de VKP-ers en hun machines precies in welke vormen en maten ze het hout moeten zagen. Nadat de CNC zagen al het hout in de juiste vormen en maten zaagden, konden onze timmerlieden in de fabriek met hun werk beginnen.

Een productie overleg vooraf zorgt ervoor dat iedereen precies weet wat hij moet doen. Als een geoliede machine werkten alle VKP-ers samen om de HSB-elementen zo efficiënt mogelijk te assembleren. Dit moest in goed overleg met VKP Kozijn plaatsvinden, want naar vraag van onze opdrachtgever werden er houten kozijnen in de HSB-elementen gemonteerd.

Minerale steenstrips voor een moderne uitstraling

Nadat de assemblage van de prefab houtskeletbouw elementen inclusief kozijnen af was, kwamen de minerale steenstrips aan bod. Zoals eerder gezegd, waren de pijlers van dit gebouw modern, pragmatisch en toekomstgericht. Het leuke aan minerale steenstrips is dat het een bijdrage levert aan alle drie de begrippen. Ten eerste zorgen minerale steenstrips voor een modern uiterlijk van het gebouw. Kijk maar eens naar een aantal foto’s van d’Amandelhof. Ten tweede wordt er met minerale steenstrips ook gedacht aan het pragmatische van het gebouw. Doordat steenstrips erg dun zijn, is de wand dunner. Hierdoor ontstaat er meer woonoppervlak voor de bewoners. Ondanks dat het hier maar om een aantal vierkante meters gaat, wordt toch iedereen blij hiervan?

Ten derde zijn minerale steenstrips uiterst toekomstgericht, vooral als we kijken naar een stukje duurzaamheid in de bouw. Wist jij bijvoorbeeld dat je met de productie van steenstrips 80% minder CO₂ uitstoot dan bij de productie van bakstenen? Daarnaast zijn steenstrips erg licht. Hierdoor hoeven er maar een paar vrachtwagens te rijden om al het benodigde materiaal op de bouwplaats te krijgen. Nog al een vermindering van de CO₂ uitstoot! Benieuwd naar alle voordelen van minerale steenstrips? Ontdek ze.

De montage van de HSB-elementen met minerale steenstrips

Ook al doen we bij VKP ontzettend veel in onze fabrieken, zonder timmermannen op de bouwplaats zijn we als bedrijf nergens. De volledig afgewerkte prefab houtskeletbouw elementen werden namelijk naar de bouwplaats gebracht. Hier wisten onze timmermannen als geen ander raad mee. Vakkundig gingen ze aan de slag met de montage van de HSB-elementen. Omdat we al veel in onze fabriek doen, kunnen onze timmermannen op de bouwplaats erg efficiënt werken. Hierdoor zijn ze per jaar op veel verschillende bouwprojecten actief. Mede hierdoor proberen we bij VKP onze visie na te streven:

Het creëren van een werkruimte waar men met plezier kan werken.

De engineering, productie montage in BIM

Bij VKP leveren we een totaalpakket, alles onder één dak. De engineering, productie en montage van prefab gebouwen in combinatie met de voordelen van BIM (Building Information Modelling). BIM is dé oplossing die ervoor zorgt dat alle relevante informatie gedurende een bouwproject op één plek wordt opgeslagen. Vanaf de ontwerpfase tot en met de ingebruikname van het gebouw wordt de informatie gebruikt en beheerd in een digitaal 3D-model. Alle stakeholders binnen het bouwproces hebben toegang tot dezelfde informatie. Hierdoor is iedereen continu op de hoogte van de actuele status van het bouwproces en eventuele wijzigingen hiervan. Het werken met BIM kent vele voordelen. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Verbetering van de communicatie
  • Reduceren van faalkosten
  • Transparantie tussen betrokken partijen
  • Betere planning