De 7 voordelen van prefab houtskeletbouw
Prefab houtskeletbouw is een onderwerp waar je vandaag de dag eigenlijk niet meer omheen kan. Op steeds meer plekken in ons kikkerland wordt tegenwoordig gebouwd aan de hand van prefab. En dit is maar goed ook, want we hebben met z’n allen nog al wat onderwerpen om aandacht aan te besteden. Denk eens aan het woningtekort en de milieukwesties waar we mee kampen, maar vergeet ook zeker de aangenomen WKB wetgeving en het stijgende personeelstekort niet.
Daarnaast moeten alle huizen in Nederland in 2050 energieneutraal zijn. Om hieraan te voldoen, zullen we met zijn allen keihard moeten werken. Samen hard werken past gelukkig goed in het DNA van VKP. We gaan nu niet zeggen dat prefab houtskeletbouw de oplossing voor alles is, maar de eerder genoemde doelstelling wordt in ieder geval een stuk realistischer. Echter is dit niet het enige voordeel van prefab houtskeletbouw. In deze blog lees jij de zeven grootste voordelen van deze bouwmethode. Waarschuwing: het is mogelijk dat je na het lezen van deze blog met niets anders meer wilt bouwen… 😉

Een houten prefab woning heeft een hoge RC-waarde

Vandaag de dag schieten de energieprijzen letterlijk en figuurlijk door het dak. Het zou daarom prettig zijn als we onze consumenten zo weinig mogelijk energie kunnen laten gebruiken. Echter moet het wooncomfort hier uiteraard niet onder gaan leiden. Een interessant vraagstuk waar momenteel veel aandacht naar uitgaat bij VKP. Leefbaarheid zal uiteindelijk altijd leidend moeten zijn, maar met een prefab houtskeletbouw element sla je twee vliegen in één klap. Dit komt door het feit dat HSB-elementen van VKP een minimale RC-waarde van 4,7m2K/W hebben. Dat heeft alles te maken met het feit dat hout van nature een isolerend bouwmateriaal is. Daarnaast kunnen de HSB-elementen nog meer isolerend worden gemaakt door verschillende isolatietechnieken toe te passen.

De eerder genoemde minimale RC-waarde is vastgesteld in het bouwbesluit. Echter kunnen er met HSB gemakkelijk hogere isolatiewaardes worden gehaald terwijl de opbouw van het element slank blijft. Hierdoor gaat het wooncomfort van de consument erop vooruit, want hij of zij heeft meer oppervlak om in te leven. Daarnaast kan hierdoor de huuropbrengst voor een ontwikkelaar of coöperatie stijgen.

Niet alleen zorgt de natuurlijke werking van hout ervoor dat HSB-elementen zo isolerend zijn, maar ook heeft hout een hele hoge luchtdichtheid. De luchtdoorlatendheid (QV10) van HSB-elementen uit onze fabriek in klasse twee is tussen de 0,3 dm3/sm2 en 0,6 dm3/m2. In klasse drie neemt de luchtdoorlatendheid zelfs af tot circa 0,15 dm3/m2. Doordat koude lucht een gebouw amper kan betreden, hoeft er weinig energie worden gebruikt om het gebouw op te warmen. Daarnaast zorgt een hoge luchtdichtheid voor een laag energieverlies van een gebouw. De snelle denker onder ons weet het al: met een houten prefab woning voorzien we de klant van ultiem wooncomfort met een relatief laag energieverbruik.

Een prefab houten huis heeft een efficiënt bouwproces

Ten opzichte van klassieke bouw heeft HSB-prefab een efficiënt bouwproces. Dit komt omdat bijna het gehele proces, op de montage van de elementen na, binnen plaatsvindt. Het geautomatiseerde systeem in de fabriek zorgt ervoor dat de bouwkwaliteit altijd van hetzelfde, hoge, niveau is. Vanuit de software waarin woningen of appartementen worden getekend, generen we machinebestanden die voor de aansturing van onze vol automatische CNC- machines en productie lijnen zorgen. Op deze manier borgen we een deel van de kwaliteit.

Bovendien worden faal- en onvoorziene kosten vermeden, want iedere partij in de samenwerkingsketen van een bouwproject weet van te voren precies waar hij aan toe is. Uiteraard is hier een goed calculatie, planning en communicatie voor nodig. Dit zijn dan ook aspecten waar we bij VKP veel aandacht aan besteden. Na een bouwproject evalueren we graag met alle samenwerkingspartners om te bespreken hoe we hebben gescoord op de eerder genoemde aspecten.

Daarnaast worden HSB-elementen onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd. Waar je bij klassiek bouwen afhankelijk bent van regen, wind en andere weeromstandigheden, is dit bij prefab niet het geval. De ondertussen welbekende fabriek staat binnen. Hierdoor kan er efficiënt worden gebouwd zonder dat er rekening hoeft te worden gehouden met weersomstandigheden.

Een prefab huis met een korte bouwtijd

In vergelijking met traditioneel bouwen, heeft bouwen met prefab houtskeletbouw elementen een korte bouwtijd. In dit geval hebben we het dan niet over de gehele bouwtijd, maar vooral over de tijd die nodig is op de bouwplaats. Iedereen in de bouw kent het probleem van een groeiend personeelstekort op de bouwplaats wel. Vakkundige timmermannen zijn vandaag de dag ontzettend lastig te vinden. Prefab bouwen zorgt er niet voor dat dit probleem wordt opgelost, maar maakt het wel makkelijker. In de fabriek wordt namelijk al 90% van het werk gedaan. Hierdoor hoeven de timmermannen op de bouwplaats de HSB-elementen alleen nog maar te monteren. Dit resulteert in een kortere bouwtijd op de bouwplaats waardoor er minder personeel nodig is.

Opslag van CO2

In de bouw kampen we vrijwel allemaal met dezelfde problemen. Milieukwesties zijn één van die problemen waar we liever niet teveel aan denken, maar zeker wel iets aan moeten doen. Bij VKP zijn we ervan overtuigd dat bouwen met hout bijdraagt aan de oplossing op de milieukwesties. Waarom we daar in geloven, is omdat hout meerdere gunstige eigenschappen heeft in relatie met bijvoorbeeld de CO2 uitstoot. Als we er samen alles aan doen, komen we er wel!

Een groot voordeel van prefab houtskeletbouw is dat het om meerdere redenen erg gunstig met CO2 in relatie kan worden gebracht. Ten eerste slaat hout CO2 op. Nu denk je misschien: ‘’Ja, maar niemand bouwt met bomen. Deze bomen worden eerst verwerkt tot bruikbaar hout’’. Helemaal waar! Echter blijft het hout, zelfs na de verwerking tot HSB-element en montage daarvan, CO2 duurzaam opslaan. Je snapt het al; dit komt ten goede van het milieu. Ten tweede zorgt de verwerking van hout tot HSB-element voor een lage uitstoot van CO2. Ten derde wordt er, ten opzichte van klassiek bouwen met bijvoorbeeld beton, relatief weinig energie verbruikt in de verwerking. Kortom, bouwen met hout draagt bij aan de oplossing op een aantal milieukwesties.

Geen brand in een prefab woning

Iedereen wilt veilig wonen en werken. Hier komt een stukje persoonlijke omgeving bij kijken, zoals iemand om je heen hebben die je vertrouwt, maar iets technischere aspecten kunnen ook zeker aan veiligheid bijdragen. Eén van de grootste nachtmerries van iedere consument, ontwikkelaar, woningcorporatie, aannemer of onderaannemer is brand in een woning. Goed nieuws, want de brandveiligheid van prefab HSB-elementen is ontzettend hoog. Dit klinkt raar en dat snappen we maar al te goed. Hout is immers juist brandbaar, toch? We merken om ons heen dat er een groot misverstand heerst met betrekking tot HSB-elementen en brandveiligheid.

Als we kijken naar brandveiligheid is het belangrijk om de brandtemperatuur en de reactietijd in het hoofd te houden.  Als we dit bekijken, blijkt het dat er met hout hele brandstabiele constructies kunnen worden gemaakt. Dit komt door de lage ontvlambaarheid van massief hout. Probeer maar eens een massief blok hout aan te steken! Hout is onder andere zo brandveilig omdat als hout in vuur en vlam staat, er een isolerende laag ontstaat. Deze laag bestaat uit houtskool en zorgt ervoor dat het verder inbranden erg wordt vertraagd.

Samengevat is hout een uiterst brandveilig middel waarmee we vele consumenten kunnen helpen aan een veilige plek om te wonen. Laten we samen bouwen!

Een prefab huis bouwen met oneindige stylingopties

Het leuke aan een prefab huis bouwen, is dat je het volledig kunt personaliseren naar jouw eigen wensen. In onze fabriek kunnen de stylingsopties haast oneindig worden genoemd. Zo kan je kiezen voor een kaal HSB-element, maar bijvoorbeeld ook voor de aankleding van dit element. Hierin kan je er onder andere voor kiezen om houten kozijnen te laten monteren op jouw HSB-element. We hebben een eigen kozijnenfabriek met daarin een machine die kant en klare kozijnen maakt in alle kleuren en maten. Naast kozijnen kan je ook gaan voor minerale steenstrips. Met deze manier van gevelbekleding wordt een grote stap gezet richting een groenere toekomst, want de steen strips worden duurzaam gedroogd op slechts 60 graden. Om dit in een context te zetten: bakstenen worden gebakken op 1000 graden. Ook met steen strips is qua kleur veel mogelijk. Hierdoor worden HSB-elementen volledig naar wens gepersonaliseerd.

Prefab houtskeletbouw met een lichte fundering

Zonder fundering, geen huis. Met welk bouwmateriaal je ook werkt, een huis heeft een goede fundering nodig om aan alle vereisten te voldoen om bijvoorbeeld veilig en comfortabel te wonen. Het grote voordeel aan bouwen met prefab houtskeletbouw is dat het een relatief licht materiaal is, ten opzichte van bijvoorbeeld staal of beton. Hierdoor kan de fundering van een gebouw tot wel 20% lichter worden uitgevoerd. Dit resulteert in een besparing van kosten, maar bijvoorbeeld ook veel tijd!

Laten we samen bouwen!

Om een idee te krijgen van hoe we bij VKP met prefab HSB-elementen werken, kan je een kijkje nemen bij onze projecten. Daarnaast hebben we een casestudy geschreven over het project CPO De Woongaard in Serooskerke. Hierin beschrijven we het gehele bouwproces, van engineering tot oplevering. Daarnaast vertelt de aannemer, Bouwbedrijf Boogert, over prefab. Kies hieronder de knop waar jij naar toe wilt gaan. Laten we samen bouwen!