‘Laten we samen bouwen’; het motto waar VKP al een hele tijd bekend om staat. Vandaag de dag beseffen we alleen maar meer dat we ook écht samen moeten bouwen. De groeiende uitdagingen in onze sector zijn hiervoor de reden. We kennen voor de korte termijn een tekort aan woningen. Daarnaast kijken we ook op de lange termijn. Denk hierbij aan uitdagingen zoals CO2, stikstof, een tekort aan vakmannen en stijgende prijzen.
‘Laten we samen bouwen’ begint door deze uitdagingen meer en meer toepasbaar te worden. We zouden het niet alleen kunnen en willen dit ook niet. Echter begint verandering altijd bij jezelf. Je omgeving valt namelijk moeilijk te veranderen, maar jezelf kan je natuurlijk wel veranderen. Bij VKP geloven we in prefab houtskeletbouw als (deel)oplossing voor de eerder beschreven uitdagingen. Bij het project CPO De Woongaard in Serooskerke hebben we daarom in samenwerking met Bouwbedrijf Boogert HSB-prefab toegepast. Voor dit project hebben we HSB-casco’s, CLT constructies en Finti kozijnen geleverd en gemonteerd. Deze casestudy beschrijft hoe het gehele project is verlopen en wat de rol van prefab daar in was.

Ik zie dat de weg van traditioneel bouwen naar prefabricage is ingezet.

Albert Jan van de Breevaart
Bouwbedrijf Boogert

Het prefab houtskeletbouw totaalpakket van VKP

De Woongaard is een uniek en duurzaam project op Walcheren. Voor een duurzaam project is het uiteraard zaak dat er een duurzaam bouwmateriaal gebruikt wordt. Hier is hout met uitstek voor geschikt. Boogert is, door de behoefte aan een duurzaam bouwmateriaal, op zoek gegaan naar potentiële partners in Zeeland. Zodoende kwam men bij VKP uit. Na een aantal overleggen is het projectplan definitief geworden. VKP heeft in dit project een prefab houtskeletbouw totaalpakket geleverd. Hiermee wordt bedoeld dat de engineering, productie, en montage van de HSB-elementen, inclusief kozijnen, onder handen is genomen door VKP.

Alle woningen in De Woongaard zijn energieneutraal. Dit houdt in dat er evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt. Dit komt uiteraard door de duurzame energie opwekking door zonnepanelen, maar ook zeker door de goed geïsoleerde gebouwschil van hout.

Engineering van de prefab houten huizen

Zoals eigenlijk elk project begon ook dit project bij ons team van calculators. Zij hebben berekend hoeveel materiaal er nodig was qua hout, gevelbekleding en andere materialen. Dit is vervolgens verder opgepakt en uitgewerkt door de werkvoorbereiding en projectleiding. Nadat deze stap was voltooid, kon het engineeringsproces echt gaan beginnen.

Als eerste stap in het engineeringsproces heeft onze tekenafdeling conceptueel tekenwerk in 2D Autocad opgesteld. Na twee keer schakelen met onze opdrachtgever, Boogert, werd alle feedback verwerkt. Uiteindelijk werd het definitieve tekenwerk in 2D opgeleverd. Deze 2D tekeningen hebben vervolgens de vertaalslag gemaakt naar het conceptuele 3D Tekla tekenwerk. Ook dit tekenwerk is twee keer opgestuurd en beoordeeld door Boogert. Nadat alle feedback was verwerkt, is het definitieve 3D tekenwerk opgesteld.

Productie van houten woningen in onze fabriek

Nadat de 2D- en 3D tekeningen in kannen en kruiken waren verzorgd, kon de voorbereiding op het productieproces van start gaan. Ons team van BIM-engineers stond hierin aan de basis, want zij stellen altijd het productietekenwerk op. Op basis hiervan konden de VKP-ers van de zagerij, de eerste stap van het productieproces, aan de slag. De tekeningen werden namelijk doorgezet naar de zaagmachines in onze zagerij. Op basis van deze tekeningen werd al het plaat- en lengtehout in de juiste vormen en maten gezaagd door onze moderne CNC zagen. Met dit hout wisten de VKP-ers in de fabriek als geen ander raad. Zij hebben aan de hand van deze tekeningen de HSB-elementen geassembleerd. Ook dit gebeurde allemaal nog in onze fabriek.

Het was belangrijk dat dit tot op de centimeter nauwkeurig werd gedaan, want nadat de HSB-elementen in elkaar waren gezet, moesten de houten kozijnen er ook nog in worden gezet. Dit is door ons team van VKP Kozijn gedaan. Nadat alle HSB-elementen, inclusief houten kozijnen, afgerond waren, konden deze getransporteerd worden naar de bouwplaats.

De montage van een prefab houtskeletbouw woning

Nadat de afgewerkte prefab houtskeletbouw elementen aan waren gekomen op de bouwplaats, konden onze timmermannen aan de slag. Vakkundig hebben de VKP-ers op de bouwplaats alle HSB-geplaatst en afgetimmerd. Doordat het merendeel van het werk al in onze fabriek plaats had gevonden, bleef het lekker rustig op de bouwplaats. De HSB-elementen hoefden namelijk, eigenlijk te simpel gezegd, alleen maar in elkaar te worden gezet om een compleet en duurzaam huis te vormen.

BIM: waar engineering, productie en montage als totaalpakket samenkomen

Bij VKP leveren we een totaalpakket, alles onder één dak. De engineering, productie en montage van prefab gebouwen in combinatie met de voordelen van BIM (Building Information Modelling). BIM is dé oplossing die ervoor zorgt dat alle relevante informatie gedurende een bouwproject op één plek wordt opgeslagen. Vanaf de ontwerpfase tot en met de ingebruikname van het gebouw wordt de informatie gebruikt en beheerd in een digitaal 3D-model. Alle stakeholders binnen het bouwproces hebben toegang tot dezelfde informatie. Hierdoor is iedereen continu op de hoogte van de actuele status van het bouwproces en eventuele wijzigingen hiervan. Het werken met BIM kent vele voordelen. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Verbetering van de communicatie
  • Reduceren van faalkosten
  • Transparantie tussen betrokken partijen
  • Betere planning

Oplevering van CPO De Woongaard te Serooskerke

In welk bouwproject dan ook stelt VKP zich op als een loyale partner die er alles aandoet om de aannemer te ontzorgen. Dit zijn dan ook twee aspecten waar we veel waarde aan hechten bij VKP. Door een totaalpakket aan te bieden, zijn we in staat om werk uit handen te nemen van onze opdrachtgever.

VKP is een partij die met een totaalpakket compleet ontzorgt

Albert Jan van de Breevaart
Bouwbedrijf Boogert

Bij VKP streven we er dagelijks naar om onze visie op te volgen. Door de oplevering van dit project zijn we weer een klein stukje dichter bij de realisatie van onze visie gekomen. En daar zijn we blij mee! Door samen met Boogert en andere partijen aan De Woongaard te hebben gebouwd, hebben meer mensen de mogelijkheid om in een kwalitatief hoogwaardig gebouw te wonen of werken. En dat tegen een betaalbare prijs.