Help! Ik ga stage lopen, maar waar?
De volgende stap in jouw opleiding is aangebroken. Je gaat stage lopen! Velen kijken er naar uit; velen zien er tegen op. Alle alarmbellen gaan af, want je gaat iets doen wat je hoogstwaarschijnlijk nog nooit eerder hebt gedaan. Echter hoeft het allemaal niet zo spannend te zijn. Stage lopen is namelijk superleuk om te doen, mits je op je plek zit. Een juiste stageplek valt of staat bij het feit dat je bij een bedrijf terechtkomt waar je je thuis voelt en waar je van waarde kunt zijn. We horen het je denken: ‘dit klinkt wel erg makkelijk, maar hoe vind ik zo een stageplek dan?’. We leggen je dit in deze blog allemaal uit. Na het lezen van deze blog raak jij door de bomen het bos niet meer kwijt en loopt de zoektocht naar jouw droomstage hopelijk vlekkeloos.

Jouw ontwikkeling gaat door het dak heen

Waar en hoe jij ook stage gaat lopen, je gaat je ontwikkelen. Je stapt namelijk buiten jouw comfortzone en als er één plek is om te ontwikkelen, is het wel buiten jouw comfortzone. Echter moet jij je van te voren goed afvragen waarin jij je wilt ontwikkelen. Na jarenlang school weet jij, als het goed, waar je goed en minder goed in bent. Door schoolopdrachten te doen en gesprekken te voeren, ken je jouw sterke en zwakke punten. De grote vraag is waarin jij je wilt ontwikkelen. Kies jij ervoor om jezelf te specialiseren in dat waar je goed in bent? Of wil jij graag je zwakke punten bijspijkeren zodat je een echte allrounder wordt?

Waar zie jij jezelf later werken en stage lopen?

Plezier is erg belangrijk bij het lopen van jouw stage. Bij VKP zijn we ervan overtuigd dat wanneer iemand met plezier zijn werk kan doen, hij of zij streeft naar het hoogst haalbare. In iets wat je heel leuk vind om te doen, ben je ook vaak goed in. Dit is onze missie en dit geldt ook voor jou! Het hoogst haalbare is voor iedereen verschillend, maar de weg ernaar toe moet zo plezierig mogelijk worden beleefd. Heb jij er plezier in om op kantoor en de bouwplaats de werkvoorbereiding van de mooiste bouwprojecten onder je hoede te nemen? Of zie jij jezelf eerder op kantoor social media campagnes en websites creëren? Voordat jij een stagebedrijf gaat kiezen, is het belangrijk dat je voor je ziet waar je wilt gaan werken.

Uiteraard is dit geen definitieve keuze. Dat is dan ook het mooie aan een stage, want je kan letterlijk uitproberen of de gekozen tak van sport daadwerkelijk iets voor je is. Zeker in jouw meewerkstage kom je er al snel achter of jouw droombaan daadwerkelijk jouw droombaan is.

Wat vind je belangrijk binnen een bedrijf?

Vandaag de dag schieten bedrijven haast letterlijk en figuurlijk uit de grond. Doordat het aanbod van stagebedrijven zo groot is, kan het wel eens voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet in de zoektocht naar een stagebedrijf. Daarom is het belangrijk om even terug te gaan naar de basis. Want ook jij als student mag je eisen opstellen in de zoektocht naar een stagebedrijf. Wat vind jij bijvoorbeeld belangrijk binnen een bedrijf? Is een leuke sfeer voor jou genoeg? Of ben je op zoek naar meer? Zoals jij wellicht al weet zijn er bedrijven van alle soorten en maten. Een groot bedrijf is vaak interessant omdat hun werk ontzettend veel impact heeft. Echter kan het wat onpersoonlijker zijn doordat er zoveel werknemers zijn. Daartegenover staan kleine bedrijven die iets minder impact hebben. Desalniettemin is, in de meeste gevallen, de begeleiding van hoge kwaliteit en erg persoonlijk. Aan jou de keuze waar je waarde aan hecht.

Een tip van ons: vraag op sollicitatiegesprekken om een rondleiding door het bedrijf. Op deze manier kan je de sfeer een beetje proeven en zie je hoe groot het bedrijf daadwerkelijk is.

Ga op onderzoek uit

Op de meeste stages moet je vaak een onderzoek uitvoeren. In je meewerkstage valt dit onderzoek over het algemeen mee, maar tijdens je afstudeerstage staat het onderzoek centraal in jouw stage. Ook hierin staat plezier centraal, want stel je eens voor dat jij een half jaar een onderzoek moet uitvoeren dat jou niet interesseert.

Een onderzoek moet een win-win situatie zijn. Jij moet met plezier het onderzoek uitvoeren en op basis daarvan schoolverslagen in kannen en kruiken verzorgen. Aan de andere kant ben je van enorme waarde voor het stagebedrijf, want met jouw inzichten openen er een hele hoop deuren.

Op deze plekken vind jij de leukste stages

Er zijn veel bedrijven die hun stages op zoveel mogelijk plekken promoten, maar er zijn ook zeker bedrijven die dit net iets minder doen. Om jouw droomstage te vinden, raden wij je aan om het netwerk van jouw school hiervoor te gebruiken. Vraag bijvoorbeeld eens aan een docent of hij iemand in zijn netwerk kent die een toffe stage aanbiedt. Heb jij zelf al een groot netwerk, bijvoorbeeld op LinkedIn? Maak hier dan zeker gebruik van! Of, misschien nog wel beter. Vraag aan het schoolbestuur of je een stagedag mag organiseren waarbij bedrijven en studenten elkaar kunnen ontmoeten voor stages. Je merkt het al, er zijn mogelijkheden genoeg.

Hoe is stage lopen bij VKP?

Bij VKP hebben we één doel voor stagiaires: jou helpen om je stage zo succesvol mogelijk te doorlopen. En nee, dan praten we niet alleen over schoolverslagen. Wat we eerder in deze blog zeiden over plezier, menen we ook echt. We gaan ervoor dat jij over 30 jaar nog steeds enthousiast terugkijkt op je stage bij VKP.

Bij VKP behandelen we onze stagiaires als volledige collega’s. In plaats van dat jij altijd de koffie voor je collega’s moet halen, staat de koffie hier voor jou klaar. We waarderen jou. Datgene wat jij gaat uitvoeren of onderzoeken, gaat daadwerkelijk gebruikt worden binnen het bedrijf. Dit maakt het waardevol voor ons en leuk voor jou. Op deze manier vormen we samen een situatie waarvan we beide profiteren. Tijdens jouw dagen bij ons geven we je alle begeleiding en vrijheid die jij wenst. Je kan hier echt je ding doen als de persoon die jij bent! Oh ja, af en toe een bakje koffie vinden alle collega’s toch wel lekker!

Hoe is het om stage te lopen bij VKP?

Ben jij er klaar om aan jouw toekomst te gaan werken? Laten we samen bouwen! Neem contact op met Wilma of Jan. Zij staan jou graag te woord en vertellen je nog liever bij over hoe het er echt aan toegaat bij VKP. Tot snel!