Om 04:45 uur gaat de wekker in Huize Poortvliet. Best vroeg voor de maandag en een abrupt einde van het weekend. Kleren aan, even wat eten en dan om 05:10 uur in de auto richting VKP. De Oude Rijksweg ligt er op dit tijdstip leeg en verlaten bij en de verleiding is groot om het gaspedaal diep in te trappen. Na een rit van 15 minuten kom ik aan op het parkeerterrein achter het VKP gebouw.
De deur van toelevering van het slot, lichten in de hal aanzetten en naar boven om koffie. Vervolgens naar beneden om de framemaster en de afzuiging aan te zetten. Terwijl het computersysteem op gang komt haal ik de combilift van de lader en
ga ik hiermee de drie aanhangers die binnen geparkeerd staan naar buiten rijden, zodat deze gereed staan voor de bouwvakkers
die ook al vroeg starten.

Daarna ga ik terug naar binnen en kijk ik welk project er deze dienst gezaagd moet worden. Als alle kopmaten gereed liggen, ga ik direct beginnen met zagen, hout wat ik tekort kom haal ik met de combilift uit de voorraad onder het afdak. De machine weet bij elke ingevoerde kopmaat wat hem te doen staat. Hij kan zowel zagen als frezen en maakt in elk onderdeel sleuven en/of inkepingen.
Hout wat klaar is leg ik op de gereedstaande houtkarrren, wand bij wand.

Om 07:30 uur komt het bedrijf tot leven en komen collega’s binnen druppelen. Rond 08:00 uur is het tijd voor koffie. Na de koffie vervolg ik het zaagwerk en als alle kopmaten gezaagd zijn meld ik deze af in het systeem, waarna ze opgehaald worden om verderop in elkaar gezet te worden. Rond 11:00 uur is het etenstijd. Na het eten laad ik een nieuw bestand in de framemaster en ga ik aan een ander project beginnen.

Om 13:15 uur komen Paulus en Sven binnen die de avonddienst voor hun rekening gaan nemen. Mijn dienst duurt nu nog een halfuur, zodat ik Paulus en Sven uit kan leggen waar ik mee bezig was. Natuurlijk nemen we ook nog even het afgelopen weekend door… Om 13:45 uur zit mijn dienst er op en stap ik in de auto naar huis.

Leonard Poortvliet