Wat nou als je hart bij de bouw ligt, je bent op- geleid tot timmerman, maar lichamelijke klachten weerhouden je van het uitoefenen van je vak? Dan ga je niet bij de pakken neerzitten, maar laat je je omscholen. Die keus heb je al- tijd volgens Bart van den Berge en Martijn van Iwaarden. De vraag is alleen of je bij dezelfde werkgever kunt blijven. Bij VKP was die ruimte er gelukkig.

Volgens Martijn is daar ook een duidelijke reden voor: “In veel bedrijven is daar minder ruimte voor, omdat de taken daar meer vastliggen. VKP is als bedrijf continue in ontwikkeling.” Martijn was voorman bij VKP toen hij last kreeg van zijn knie. Met fysiotherapie werd het wel beter, maar het werd niet goed. De vraag kwam al snel vanuit Artjan en Niels wat hij dan zou willen doen.

Voordat ik zelf met iets kwam, kwamen ze zelf met de vraag of tekenen niet iets voor mij was.

Wederzijds vertrouwen

Bij Bart ging het iets minder doordacht. Na een hernia operatie in 2010 was het geen optie om de bouw weer op te gaan. Dus dan er maar gewoon bij komen zitten op kantoor. “Ik ben er blanco ingegooid als manusje van alles.

Ik zou een boek kunnen schrijven over alle fouten die ik heb gemaakt.

Inmiddels is hij doorgegroeid tot de functie van projectleider en werkvoorbereider. “Het wederzijdse vertrouwen is er altijd geweest, de kans heb ik gegrepen maar hij is me ook gegeven.” Voor beide mannen werd deze toevalstreffer dus eigenlijk een schot in de roos. Martijn: “Natuurlijk is het mooi dat we bij VKP konden blijven, maar er wordt ook wel van je verwacht dat je je beste beentje voorzet. Ook al zit je in de ziekte wet. Bart: “En dat we zelf van de bouw komen is een duidelijk voordeel. De communicatie met buiten is makkelijker omdat we elkaar begrijpen. Dat voorkomt een berg onduidelijkheid!”

Interview Bart

Waarom heb je besloten om de overstap van buiten naar binnen (of andersom) te maken?

De voornaamste reden dat ik op het kantoor ben gaan werken is mijn rug. De klachten lieten het buiten werken uiteindelijk niet meer toe.

Welke kennis/vaardigheden, die je in het verleden hebt opgedaan, heb je mee kunnen nemen en kan je in je huidige functie goed gebruiken?

Ik ben zeven jaar timmerman geweest. De ervaring die ik heb opgedaan neem ik nog dagelijks mee in mijn huidige functie.
Daarnaast heb ik nog een aantal cursussen afgerond om ervoor te zorgen dat ik mezelf constant verder door kon ontwikkelen. Vanuit VKP kreeg ik de kans en mogelijkheid om dit te doen.

Welke nieuwe vaardigheden heb je geleerd sinds je bent gewisseld naar je huidige functie?

Toen ik op het kantoor kwam werken ben ik begonnen op de calculatie afdeling. Gedurende de tijd kwam ik erachter dat projectleiding toch meer mijn ding was. Die functie bekleed ik nu nog steeds.

Op welk vlak wil en kan je jezelf nog ontwikkelen?

Ik probeer mezelf constant te verbeteren in het gene wat ik op dit moment doe. Die ontwikkeling is waar ik me op dit moment op wil focussen.

Op welke manier heeft VKP jou geholpen om een passende functie binnen het bedrijf te vinden?

Ik ben door VKP constant ondersteund en geholpen bij alles wat met mijn (nieuwe) functie te maken had. Je leert omgaan met collega’s, dus een stukje communicatie.
Ook op technisch vlak, het leren van nieuwe programma’s bijvoorbeeld. Daarnaast heb ik altijd het vertrouwen gekregen!

Welke ontwikkelingen zie je bij VKP plaatsvinden?

Heel veel dingen, maar vooral de automatisering van de productie gaat op dit moment in volle vaart!

Waarom zouden mensen bij VKP moeten komen werken, stage lopen of een opleiding volgen?

VKP is een jong, dynamisch en innovatief bedrijf met mensen die iedere dag doen waar ze blij van worden, en hier ook de kans voor krijgen.
Je krijgt alle kans om jezelf door te ontwikkelen tot hetgeen wat je zelf wilt.

Hoe zou jij VKP, in één of twee zinnen, omschrijven?

Een vooruitstrevend, jong en passievol bedrijf!