Hoe is het om als student stage te lopen bij VKP? We vragen aan Richard hoe hij zijn stageperiode heeft ervaren.

Kun je jezelf even voorstellen?
Mijn naam is Richard Coehoorn en ik ben 19 jaar. Ik kom uit het dorpje Burgh-Haamstede en volg de opleiding bouwkunde op het Scalda te Vlissingen. Het is een MBO niveau 4 opleiding en op dit moment zit ik in het laatste leerjaar. Naast mijn opleiding vind ik het leuk om een balletje te trappen met vrienden op het voetbalveld of om een rondje hard te lopen.

Kan je uitleggen waarom je ervoor hebt gekozen om bij VKP stage te lopen?
Zelf vind ik het bouwen met hout erg interessant. Niet alleen omdat je op deze manier milieuvriendelijker kunt bouwen, maar ook omdat je de elementen prefab kunt produceren. Hierdoor verminderd o.a. de bouwtijd op de bouwplaats. De elementen worden geconditioneerd geproduceerd in de werkplaats, waar alle benodigde machines aanwezig zijn. Er zijn natuurlijk meer bedrijven die zich bemoeien met HSB, maar VKP is een bedrijf wat op dat gebied erg groot is.

Ik had na mijn eerste gesprek direct een goed gevoel en mijn werkzaamheden zouden datgene worden wat ik leuk vind om te doen.

Wat voor stage doe je precies bij ons?
Ik zit nu in mijn laatste leerjaar van mijn opleiding en dat betekend dat ik bezig ben met mijn afstudeerstage. Waar mijn vorige stages 10 weken duurden, zal deze stage ongeveer 20 weken duren. Mijn schoolexamen heb ik al gehaald, dat werd namelijk voor het eindexamen al afgenomen. Dat betekend dat ik na deze stage klaar ben met mijn opleiding en mijn papiertje binnen heb.

Welke opdrachten/werkzaamheden heb je zoal gekregen?
Zelf heb ik twee linkerhanden, vanaf het begin van mijn opleiding wist ik daarom al dat ik later op kantoor te vinden zal zijn. Mijn passie in de bouwkundewereld ligt vooral in de tekenkamer.

Het is geweldig om te zien hoe een HSB element uit de werkplaats verschijnt, precies zoals jij die hebt getekend.

Dat is ook precies waar ik tijdens mijn stage mee bezig ben. Het tekenen en het ‘ontwerpen’ van HSB elementen.

Wat heb je geleerd van je VKP collega’s?

Mijn collega’s nemen de tijd voor mij als ik iets niet snap. Waar ik vooral op vooruit ben gegaan is de manier van tekenen, mijn tekentechniek is veel verbetert.

Ook ben ik van mening dat mijn bouwkundige kennis flink is uitgebreid. Als ik een vraag had werd ik vaak meegenomen naar de werkplaats om te kijken hoe het nou precies zit en wat de reden erachter is.

Wat vind je het leukste aan je stage?
Wat ik persoonlijk erg leuk vindt aan mijn stage hier bij VKP, is dat ik veel mag doen en ik ook redelijk wat werk heb. Daarnaast vind ik dat je als stagiair best wat verantwoordelijkheid krijgt.
Een voorbeeld hiervan is dat ik een eigen vaste telefoon heb gekregen, waarmee ik regelmatig met andere partijen moet communiceren. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ik leer hier ook ontzettend veel van. Ook het regelmatige gebak en de broodjes op vrijdagmiddag mogen niet vergeten worden in dit verhaal.

Wat is de grootste uitdaging als stagiair?
Ik ben slecht in namen onthouden, dat is voor mij al een uitdaging op zich. Het kostte me in het begin van mijn stage veel tijd om de details de tekenen. Op dat gebied heb ik mezelf enorm verbeterd. De grootste uitdaging voor mij was denk ik toch om over te schakelen van het schoolleven, naar het bedrijfsleven. Op school moet je natuurlijk iedere docent aanpreken met ‘meneer’ en ben je vaak om 2 uur al uit. Op mijn stage is dat echt een wereld van verschil, maar inmiddels ben ik er aan gewend geraakt.

Wil je ons er even aan herinneren waarom de studententijd ook alweer zo leuk is?
Haha… Het leuke aan student zijn is dat je relatief veel vrije tijd hebt en eigenlijk weinig verantwoording. Als je een keer een dag geen zin hebt kan je jezelf gewoon ziek melden of op een donderdagavond om drie uur pas thuiskomen zonder dat het grote consequenties heeft. Wanneer je stage loopt heb je eigenlijk gewoon een vaste baan. Je bent 5 dagen in de week om 6 uur thuis, hierdoor ben je op de vrijdagavond vaak toe aan je bed. Juist in tegenstelling tot het student zijn, waar de vrijdagavond is ingericht op het proosten op het begin van het weekend. Geniet van de vrijheid die je hebt nu je nog student bent!

Weet je al wat je na je opleiding wilt gaan doen?
Na mijn opleiding wil ik nog verder studeren en voor mijn HBO papiertje te gaan. Dit kan met een werken leren opleiding of voltijd. Ik heb gekozen om dit toch voltijd te doen, omdat ik denk dat het voor mij een makkelijkere weg is. Ik heb me goed laten informeren en het lijkt me heel pittig om het werken en leren te combineren.

Tenslotte, wat zou je tegen volgende VKP stagiaires willen zeggen?

VKP is een bedrijf waar de werknemers echt de tijd voor je nemen, maar ook een bedrijf waar met je wordt omgegaan als normale werknemer.

Dan doel ik met het tweede punt op collegialiteit. Een voorbeeld hiervan is tijdens een vergadering waar jouw mening als ‘stagiair’ ook telt. Je krijgt in ieder geval geen saaie lange dagen waar je elke dag aan het turven bent tot je klaar bent, maar je wordt echt in het bedrijf geïntegreerd.