Houtwereld November 2016 - Pakhuismeesteren Rotterdam

houtwereld-november-2016

pakhuismeesteren-kop-van-zuid-rotterdam

VKP in de media

Ondernemen over de grens (Cobouw 18-12-2013) 

afbeelding-cobouw-18-12-2013

ING – Exportkansen in de Nederlandse Bouw (september 2013)

“Cultuurverschillen merk je nagenoeg niet en de mensen zijn gewoon verstaanbaar”

Timmer- en aannemingsbedrijf VKP uit het Zeeuwse Kapelle haalt in 2013 bijna 30% van de omzet uit België en verwacht dat dit in 2014 nog verder oploopt. Het bedrijf is in 2003 in Nederland begonnen en voerde in 2011 de eerste opdrachten in België uit.

“Wij zijn niet naar België gegaan maar België kwam naar ons”, zegt directielid Artjan van Kooten. Voor ruwbouwtimmerwerk, gevelbekleding en HSB zijn er in België maar enkele (middel) grote partijen. Daarnaast zijn er veel kleine familiebedrijven. Hoofdaannemers willen in België werk uitbesteden maar kunnen de grotere opdrachten niet in zijn geheel aan deze familiebedrijven kwijt. Als onderaannemer kan VKP deze opdrachten wel volledig aannemen. “Veel aanpassingen in de werkwijze zijn daarbij niet benodigd maar je moet natuurlijk wel kwaliteit en een scherpe prijs bieden.” zegt Van Kooten. Daarnaast is ook de Belgische hoofdaannemer gebaat bij volledige ontzorging op het gebied van timmerwerk en gevelbekleding. Onze dienstverlening is daarom ook in België van toegevoegde waarde. De regelgeving voor werken in België, onder andere via de Limosa-meldingsplicht en de geautomatiseerde A1-verklaringen, vormt voor VKP geen obstakel. “Al moet je je er natuurlijk wel in verdiepen en tijd voor reserveren”. Cultuurverschillen zijn voor VKP ook geen belemmering, “Wat hebben we nu voor verschillen? We zijn allemaal mensen en aanpassen moeten we ons overal. We zitten 20 kilometer van de grens en in Vlaanderen zijn ze ook gewoon voor Nederlanders goed verstaanbaar. De jongens hebben op de bouwplaats ook nog niet ervaren dat ze niet welkom waren. De sfeer op de bouwplaats is mijn inzien gemoedelijker dan de huidige  gespannen sfeer op Nederland bouwplaatsen onder andere veroorzaakt door de financiële druk”.

Het maakt voor de Belgische hoofdaannemers geen verschil dat VKP een Nederlands bedrijf is. Als je eenmaal het vertrouwen hebt dan komt van het ene werk het andere. De relatie is dan ook erg belangrijk in België geeft Van Kooten aan. Hij kent bouwers die op vrijdagmiddag naar het café gaan in Antwerpen en er vervolgens met opdrachten uitkomen. Het is met name allemaal mond tot mond reclame en dat ze afweten van je bestaan. Voor opdrachten in België heb je wel extra liquide middelen nodig. In België wordt bijvoorbeeld afgerekend op basis van de vorderingsstaat en niet zoals in Nederland op basis van de termijnstaat en zijn de betalingstermijnen wat langer. ”Hierdoor heb je voor opdrachten meer werkkapitaal nodig maar dat moet je gewoon accepteren” zegt Van Kooten.


Klik hier voor de link of hier voor pdf-versie van de volledige publicatie.

Stedenbouw 2013 – 712 (pagina 136 – 143)

Duinhof-Cadzand-Stedenbouw-juli

Industrie bouw augustus 2013

Bestanden in PDF: Streekmuseum Axel & Maxima Terneuzen

Streekmuseum-Axel-industriebouw-augustus-2013

cover-industriebouw-augustus

Duinhof-Cadzand-Stedenbouw-juli