Hallo iedereen. Mij is gevraagd of ik een stukje wil schrijven over mijn functie als BIM Engineer. Velen van jullie zullen zich misschien afvragen wat ik nu hele dagen aan het doen ben.

BIM Engineer
BIM Engineer is een relatief jonge functie, het bestaat nog maar enkele jaren. Velen droomden er al een lange tijd over, maar nu zijn de eerste stappen echt gezet en de ontwikkelingen gaan extreem snel. Als BIM Engineer ben je bezig met BIM projecten. BIM projecten zijn 3D modellen waar alle partijen in tekenen met alle informatie erin. Zo kan iedereen de oppervlakte, afmetingen, kwaliteit, besteknummer, levensduur en eventueel planning uit lezen. Maar je ziet ook direct of er geen conflicten zijn, dus of er iets door onze elementen steekt. Als Engineer verwachten ze dat je technische en praktische kennis gebruikt om iets te realiseren en in oplossingen te denken.

Ontwikkelingen
Zoals ik zojuist aangaf gaan de ontwikkelingen extreem snel. Als BIM Engineer krijg je steeds meer verantwoording. Wat je in het model stopt, zo word het ook gemaakt. Op die manier zorg je ervoor dat de juiste zaagbestanden voor de juiste zaag worden gemaakt. Maar je kan ook informatie naar de total stations sturen zoals spijkerlijnen, steenstripsmachines ed.

Steenstripmachines
Voor de steenstripmachine kun je ook opgeven hoeveel lijm erop mag. Stel dat de steen na 10 jaar op straat ligt, dan kun je uit de steen lezen wanneer deze geplakt is, hoeveel lijm er is gebruikt en wat de temperatuur en luchtvochtingheid was tijdens de productie.

Kortom, we zijn niet meer aan het tekenen, maar aan het programmeren en 3D aan het timmeren. Voor het op de bouw gemonteerd gaat worden is er al een lange voorbereidingstijd voorbij. Buitenom het modelleren van modellen zijn we druk bezig met ontwikkelingen, testen programmeren e.d. Zo is de aansturing van de nieuwe zaag net gereed en zijn we weer bezig met tools te ontwikkelen om sneller en gemakkelijker te teken en constructie berekeningen te maken in het tekenprogramma. Al met al, de eerste stappen van BIM zijn gezet.